Kuchnia

wypieki slinka cieknie

Bardzo puszysty sernik waniliowy

składniki (na tortownicę 24 cm):

- 1 kg trzykrotnie zmielonego, białego sera
- 6 jaj
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka kaszy manny
- laska wanilii

polewa:

- pół tabliczki gorzkiej czekolady o min. 60 % zawartości kakao
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki gorącego mleka

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, gniotąc brzegi, nada to sernikowi ozdobną fakturę. Piekarnik ustawić na 180 st.
Miska na białka musi być całkowicie czysta, bez drobinki tłuszczu lub wody. Białka starannie oddzielić od żółtek, pilnując by żadna część żółtka nie dostała się do naczynia. Ubić je na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając po łyżce połowę cukru. W większej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem, aż masa stanie się bardzo jasna. Do ubitych żółtek dodać zmielony ser, wnętrze wyskrobane nożem z przekrojonej wzdłuż na pół laski wanilii, przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną oraz kaszę mannę. Na końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Masę zmiksować na niskich obrotach miksera. Następnie łyżką dodawać porcjami pianę. Wmieszać ją delikatnie do połączenia składników. Przelać masę do wyłożonej papierem tortownicy. Na dnie piekarnika ustawić szerokie i płaskie, metalowe naczynie (np. dużą blaszkę do ciasta lub garnek) wypełnione ok. litrem wrzącej wody. Na środkowej półce ustawić kratkę grillową z wyposażenia piekarnika a na niej tortownicę z masą serową. Można też zabezpieczyć spód i boki tortownicy folią aluminiową i włożyć formę do większego naczynia z wrzątkiem, czyli urządzić deserowi tradycyjną kąpiel wodną (piec również na 2-3 półce od dołu piekarnika). Po ok. 10 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni. Piec jeszcze 55 minut. Gdyby ciasto szybko się rumieniło, należy je przykryć z wierzchu folią aluminiową. Zostawić sernik do lekkiego ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Czekoladę połamać i rozpuścić w rondelku nad gotującym się wrzątkiem, dodając masło, cukier i gorące mleko. Mieszać aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka. Wylać na środek ostudzonego sernika, rozprowadzić ku brzegom przy pomocy łyżki. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia.
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/04/bardzo-puszysty-sernik-waniliowy.html#sthash.XyMesEbq.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation