Kuchnia

wypieki slinka cieknie

BUŁKI SŁODKIE Z SEREM

Ciasto drożdżowe na bułki:
(16 sztuk lub 8 sztuk + ciasto drożdżowe w formie keksowej)
30g drożdży
1 szkl. mleka
1/2 kg mąki
1/2 szkl. cukru (można dodać więcej jeśli nie robi się lukru)
1/4 szkl. oleju
1 cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli

Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto (można mikserem), odstawić do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść, podzielić na 16 porcji, uformować bułeczki i upiec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
Przed włożeniem do piekarnika można posmarować białkiem wierzch bułek, by ładnie się zarumieniły.

Nadzienie serowe:
1 kostka sera
1 jajko (lub 1 żółtko, a białko odłożyć do posmarowania bułek przed pieczeniem)
cukier (ja dałam 5 czubatych łyżeczek)
cukier waniliowy
rodzynki (pominęłam)

Ser zmielić, połączyć z pozostałymi składnikami, nadziewać bułki.

Lukier: (na bazie tego przepisu)

2 łyżki śmietany
2 filiżanki cukru pudru
1 kropla aromatu

Połączyć wszystkie składniki aż lukier będzie gęsty, polukrować bułeczki.


http://aromatkuchni.blogspot.se/2010/03/buki-sodkie-z-serem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation