Kuchnia

Kuchnia

Puszysty omlet biszkoptowy z ananasem i kokosem
Składniki:

2 jaja
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mleka
szczypta soli
łyżka cukru
4 plastry ananasa
wiórki kokosowe
masło lub olej do wysmarowania patelni

/porcja na patelnię o średnicy ok. 20cm/

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z połową łyżki cukry na jasny kogel-mogel, pod koniec ubijania dodać mleko i mąkę. Dobrze zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Dodać do nich żółtka i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.
Patelnię* umożliwiającą smażenie beztłuszczowe wysmarować masłem i bardzo dobrze rozgrzać.
Wyłożyć na nią ciasto i od razu zmniejszyć ogień. Smażyć ok. 3 minut i w międzyczasie na wierzchu omleta układać dodatki - plastry ananasa i wiórki kokosowe.
Po ok. 3 minutach patelnię wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i zapiekać ok. 15 minut**, aż wierzch się zrumieni.
* - ważne aby nie miała ona plastikowych elementów
** - jeśli nie dysponujemy patelnią, którą można wstawić do piekarnika można omlet dokończyć na patelni. Gdy boimy się przewrócić go za pomocą łopatki można zsunąć go np. na talerz, a następnie nakryć patelnią i zdecydowanym ruchem okręcić całość, tak aby do niej wpadł
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation