Kuchnia

kuchnia

Delikatne jak puch, z pyszną migdałową kruszonką. Niezawodne na drugie śniadanie ze szklanką mleka. Polecam :)

Składniki na 13 bułek:

500 g mąki pszennej chlebowej
70 g masła, roztopionego
pół łyżeczki soli
4 łyżki cukru
14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych drożdży
2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
200 ml mleka
50 ml Amaretto*
Do większej miski wsypać mąkę. Wmieszać sól, cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane 2 jajka, mleko, Ameretto. Wyrabiać przez około 5 minut. Na końcu dodać roztopione masło. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, odłożyć do miski, przykryte, do podwojenia objętości.

Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, krótko wyrobić, podzielić na 13 części. Uformować z nich bułeczki i położyć na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, zostawić do ponownego podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu bułeczki posmarować dodatkowym roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.

Migdałowa kruszonka:

50 g zmielonych migdałów
35 g masła, miękkiego
szczypta cynamonu
40 g cukru demerara
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, uformować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.

Smacznego :)

* z braku Amaretto należy dodać tyle samo mleka i kilka kropel ekstraktu lub aromatu migdałowego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation