Kuchnia

Kuchnia

Domowe Wypieki » Rurki z kremem

Składniki
Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):
– 500g mąki pszennej
– 250g masła
– 250 g kwaśnej gęstej śmietany
– szczypta soli
Krem:
– 6 żółtek
– 3/4 szklanki cukru
– 2 szklanki mleka
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 250g miękkiego masła
Przepis
Mąkę, sól i masło posiekać nożem, aby powstała kruszonka (najlepiej wykorzystać do tego robot kuchenny). Dodać śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Całość ucierać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. W oddzielnym garnku utrzeć masło na puszystą masę dodając stopniowo wystudzony budyń. Smacznego!

http://domowe-wypieki.com/rurki-z-kremem/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation