Święta i uroczystości

Przystawki , dania na przyjęcie

4 sałatki w słoiku: proste i zdrowe.

1. Sałatka ze szpinaku z mozzarellą i kluseczkami
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
świeża bazylia
5 pomidorków cherry
5 kulek mozzarelli
3 łyżki drobnego makaronu
groszek
dwie garści szpinaku baby
Oliwę łączymy z cytryną, czosnkiem i posiekaną garścią bazylii. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Wlewamy na dno słoika. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pomidorki kroimy wpół, polewamy oliwą, solimy i wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut. Po wystygnięciu umieszczamy w słoiku tak, jak widać poniżej.

2. Sałatka z rukoli, marchewki i papryki
garść orzechów nerkowca
garść szczypiorku
1 marchewka
1 garść świeżej kolendry
papryka
rukola
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka tahini (albo 2 łyżki sezamu do zmielenia na gładką masę)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Tahini, cytrynę oraz oliwę z oliwek siekamy mieszamy ze sobą, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Warzywa siekamy i układamy kolejno na sosie.

3. Sałatka z kurczakiem, awokado i kukurydzą
pierś z kurczaka
pół pomidora
łyżka kukurydzy z puszki
sałata lodowa
pół awokado
pół marchewki
świeża bazylia
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
słodka papryka
miodu
łyżka soku z cytryny
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w papryce oraz czosnku przez godzinę. Smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy dressing z bazylii, cytryny, miodu, oliwy oraz soli. Umieszczamy go na dnie, a następnie układamy inne składniki.

4. Sałatka z awokado i jajkiem
jajko na twardo
3 łyżki kaszy pęczak
5 oliwek
awokado
kukurydza
mieszanka sałat
łyżka migdałów
oliwa z oliwek
cytryna
miód
musztarda dijon
Mieszamy ze sobą cytrynę, miód, oliwę z oliwek oraz musztardę. Sos umieszczamy na dnie słoika, a następnie układamy resztę składników uprzednio skrapiając awokado cytryną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation