Kuchnia

Kulinaria-chebek i buleczka

moje pasje: Ziołowo-czosnkowe bułeczki z wędzonym serem


Składniki:
250g ciepłej wody
420g mąki pszennej chlebowej lub pełnoziarnistej
1 1/2 łyżeczki drożdży instant (lub 2 łyżeczki jeśli robimy z mąki pełnoziarnistej)
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki mleka w proszku
1 1/2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju


Ziołowa otoczka:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżka granulowanego czosnku

ponadto:
2 łyżki tartego sera Gruyere (lub wędzonego)


Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić na koniec dodając sól i olej. Z ciasta ulepić kulę i wstawić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć na stolnice i delikatnie wyrobić lub tylko odgazować.

Oliwę, zioła i czosnek lekko podgrzać. Tortownice o średnicy 28 cm natłuścić i lekko wysypać kasza manną. Ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować kulkę. Zamoczyć ją dokładnie w oliwie z ziołami i układać w tortownicy w odstępach. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 25-30 minut. Po tym czasie posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp. 190 stopni.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation