Kuchnia

wypieki

Ciasto szkolne

Biszkopt:

6 dużych jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Masa śliwkowa:

2 l musu śliwkowego (zmiksowałam 2 l kompotu ze śliwek),
4 galaretki czerwone
Masa śmietankowa:

500 ml śmietany kremówki,
3 łyżeczki żelatyny,
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:

300 g herbatników
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temp 170 stopni około 30-40 minut.

Masa śliwkowa: do musu śliwkowego dodajemy sypkie galaretki. Podgrzewać, ciągle mieszając aż rozpuszczenia galaretek. Dzielimy na 2 części.

Masa śmietankowa: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, pod koniec wlewamy ciepłą żelatynę ciągle miksując.

Biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

Złożenie: biszkopt - 1/2 masy śliwkowej (tężejącej) - herbatniki - masa śmietankowa - herbatniki - 1/2 masy śliwkowej (tężejącej) - biszkopt - wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation