Kuchnia

przepisy

SKŁADNIKI

2 PORCJE
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 marchewki (niezbyt dużej)
1/2 czerwonej papryki
ok. 10 strąków groszku cukrowego (świeżego lub mrożonego)
2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część)
100 g makaronu Mie*
1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego



PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty) i przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
Przygotować warzywa: czosnek obrać i posiekać. Obraną marchewkę, oczyszczoną paprykę oraz groszek cukrowy pokroić ostrym nożem wzdłuż na cienkie paseczki (zapałki). Dymkę (szczypiorek) pokroić ukośnie na plasterki.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Włożyć czosnek i smażyć ok. 30 sekund, dodać pierś kurczaka i obsmażyć (przez ok. 1,5-2 minuty).
Dodać marchewkę, następnie po chwili resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i doprawić białym pieprzem, cukrem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Wymieszać i podsmażyć jeszcze wszystko przez ok. 1-2 minuty.
WSKAZÓWKI

* Mie - czyli pszenny makaron do potraw chow mein, dostępny w większości sklepów na działach z kuchnią orientalną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation