Książka

dieta

jadłonomia · roślinne przepisy: Bezglutenowe burgery z batatów
Składniki na około 8 - 10 burgerów:
1 batat / 400 g
1 szklanka ugotowanej quinoa lub kaszy jaglanej / 1/2 szklanki suchej quinoa lub kaszy jaglanej
1/4 szklanki tahiny
1/4 szklanki uprażonego sezamu
2 łyżki prażonej mąki z amarantusa, używam Amarello
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobna kostkę
2 łyżki mięty, drobno posiekanej
2 łyżki kolendry, drobno posiekanej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki cynamonu
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec.
Upieczonego batata rozwinąć i przestudzić, piekarnik ustawić na 200 stopni. W międzyczasie wszystkie składniki odmierzyć i włożyć do dużej miski.
Batata obrać ze skórki i przy pomocy blendera zmiksować na gładkie purée. Purée dodać do pozostałych składników w misce i rękami bardzo dokładnie wyrobić gładką masę doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowej masy lepić nieduże burgery, następnie ułożyć je na blasze, wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie blachę wysunąć, każdego burgera obrócić i piec kolejne 8 - 10 minut. Podawać do obiadu lub w bułce, najlepiej smakują z kawałkiem awokado.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation