Kuchnia

dania główne

Sałatka

SKŁADNIKI

2 PORCJE:
2 porcje rukoli z roszponką
sól, pieprz, 1 łyżka oliwy i 2 łyżeczki soku z cytryny
10 czerwonych winogron
40 g sera koziego w roladce lub twarożku
2 łyżki pestek słonecznika
4 kromki bagietki
SOS:
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
szczypta soli i dwie szczypty świeżo zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE

Rukolę i sałatę opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem, oliwą i cytryną, wymieszać, włożyć do głębokich talerzy.
Dodać winogrona pokrojone na połówki, pokruszony ser kozi i pestki słonecznika podprażone na suchej patelni, lekko przemieszać.
Sałatkę polać sosem (składniki sosu wymieszać w miseczce) i podawać z bagietką opieczoną w tosterze lub zgrillowaną.
WSKAZÓWKI

Zamiast kruszyć ser do sałatki można położyć go na grzankach i zapiec w piekarniku (kilka minut pod rozgrzanym grillem w piekarniku). Do zapiekania nie nadaje się twarożek kozi, może być tylko roladka pleśniowa (ser dojrzewający).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation