Kuchnia

babeczki

składniki na babeczki (12 sztuk):

125g masła
125g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu (40g)
2 jajka
75ml mleka
150g mąki pszennej
100g pistacji, bez łupin i zmielonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki powinny być w temp. pokojowej.

składniki na nadzienie:

100g malin (mogą być mrożone, wcześniej należy je rozmrozić)
50g puree z malin*
2 łyżeczki cukru
sok z 1/4 cytryny
składniki na krem:

250g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki 30%
75g puree z malin*
2 łyżki cukru
oraz:

zmielone pistacje
maliny


Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mąkę przesiać z mielonymi pistacjami, proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem i miodem na jasny, puszysty krem (10-12 minut). Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym na gładką masę. Następnie wlać mleko, kolejno połowę sypkich składników i połowę jogurtu, zmiksować i powtórzyć do wykorzystania składników. Ciasto przełożyć po równo do foremek. Piec w 175st.C przez 15-18 minut do suchego patyczka. Babeczki ostudzić na kuchennej kratce, następnie wyciąć ich środki o średnicy ok. 1,5cm.

Na patelni podgrzać puree z cukrem i sokiem cytrynowym, gdy zgęstnieje dodać maliny. Całość ściągnąć z ognia i delikatnie wymieszać. Konfiturę przykryć pokrywką i odstawić do ostudzenia.
Przygotować krem: Śmietankę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem, dodać serek mascarpone oraz puree z malin i jeszcze raz ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką, schłodzić min. 30 minut w lodówce.

Babeczki posmarować kremem, obsypać pistacjami, kolejno napełnić konfiturą z malin, ozdobić rozetką z kremu i malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation