Kuchnia

ciasta

Orzechowiec z szyszką



Składniki:
(na małą keksówkę)
duże opakowanie kakaowych herbatników
KREM:
300ml kremówki
2 śmietan-fixy
200g mielonych orzechów laskowych (bardzo drobno mielonych, na mąkę)
3 łyżki cukru pudru
250g mascarpone (u mnie od Mlekomy)

SZYSZKA:
3/4 puszki kajmaku orzechowego
ryż preparowany (tyle, żeby osiągnąć dość zwartą konsystencję)

Przygotowanie:

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę herbatników.

KREM:
Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder i śmietan - fixy. Następnie połączyć mascarpone z orzechami, dodać do ubitej kremówki.

SZYSZKA:
Ryż preparowany wymieszać z kajmakiem. Konsystencja ma być gęsta, ale do rozsmarowania.

Na warstwę herbatników wyłożyć 1/2 kremu, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nie dać całą szyszkę, rozsmarować równo, przykryć herbatnikami. Na wierzchu rozłożyć drugą część kremu i znów herbatniki. Łącznie mamy 4 warstwy herbatników, 2 warstwy kremu i 1 warstwę szyszki.
Całość schłodzić dokładnie w lodówce.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation