Kuchnia

żarełko

Ciasto Malibu

ciasto czekoladowe

7 jaj
2 lyżki kakao
1 szklanki cukru
5 lyżek mąki
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1/2 lyżeczki amoniaku



Jaja rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier i ubijamy aż będą błyszczące. Do białek dodajemy żółtka, miksujemy mikserem, a następnie przez sitko przesiewamy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy wzdłuż na dwa placki.



wkładka kokosowa

20 dkg cukru,
15 dkg wiórków kokosowych,
1 lyżka mąki ziemniaczanej,
5 białek,
1 lyżeczka proszku



Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubiajmy dalej aż masa będzie błyszcząca, mieszamy z wiórkami kokosowymi i resztą składników przesianych przez sitko. Pieczemy w takiej samej balszce, jak poprzednie ciasto, w piekarniku nagrzenym do 175 st.C około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.



Masa ananasowa:

2 puszki ananasow *
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
200 g masła



Z ananasów odlać sok, dopełnić wodą do 500 ml, odlać z tego pół szklanki, a resztę zagotować. Pół szklanki soku wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz ananasów) i wlać na gotujący się sok. Ugotować budyń, odstawić do wystudzenia.

Po wystudzeniu utrzeć z masłem i dodać pokrojone w kostkę ananasy z jednej puszki (ananasy z drugiej puszki wykorzystać w dowolny sposób)



Rodzynki

40 dkg rodzynek
1 szklanka rumu



Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na noc. Im dłużej stoją, tym więcej rumu wypiją i będą smaczniejsze.



Polewa czekoladowa

2 gorzkie czekolady
200 g śmietanki 30%
1 łyżka masła



Czekolady rozpuszczamy w kapielu wodnej lub kuchence mikrofalowej, mieszamy z masłem i śmietanką, dodajemy "pijane rodzynki" mieszamy dokładnie.



Kolejność składania ciasta: placek czekoladowy smarujemy 1/3 kremu ananasowego, następnie układamy placek kokosowy, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy plackiem czekoladowym i lekko całość dociskamy. Górę i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch wylewamy rodzynki w czekoladzie, a boki obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Schładzamy.

możemy użyć jednej puszki anansów i soku ananasowego z kartonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation