Kuchnia

żarełko

SAŁATKA Z PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKIEM NA ZIELONEJ SAŁACIE

Składniki:
15 dag zielonej sałaty (1/2 główki)
35 dag pomidorów
125 gram mozzarelli
6 dag pora (kawałek)
pęczek szczypiorku
bazylia
3 gramy pestek dyni (3 łyżki)
3 gramy łuskanego słonecznika (3 łyżki)
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
Sposób wykonania:

Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Mozzarellę wyciągnąć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Por opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do rondelka przełożyć pestki dyni i łuskany słonecznik. Dodać masło, razem wymieszać i lekko zrumienić na małym ogniu, od czasu do czasu wymieszać, aby się nie przypaliło. Ostudzić.

Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, pomidory, mozzarellę, por, szczypiorek, szczyptę bazylii i ostudzone pestki dyni ze słonecznikiem. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na około 15 minut.

Sałatkę można podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako dodatek do potraw z grilla
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation