Kuchnia
Mięsa
Swojska wędlina z szynkowara
WĘDLINA Z SZYNKOWARA
Składniki:
900 g mięsa (szynki, łopatki) (ja użyłam karkówki)
25 g soli peklowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
0,1 litra wody
ew. można dodać 2-3 ząbki czosnku
Mięso umyć, osuszyć, usunąć wierzchnie błony (ja nie usuwałam tłuszczyku z karkówki, bo chciałam uzyskać soczystą wędlinę). Mięso pokroić na mniejsze kawałki, po czym każdy z nich rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso przełożyć do miski, dodać sól peklową, wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na 3-4 godziny do lodówki.
Po tym czasie do mięsa dodać wodę wymieszaną z cukrem pudrem, majeranek i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wg instrukcji teraz należy mieso ułożyć w szynkowarze, ja jednak z obawy przed metalicznym posmakiem wędliny wyłożyłam szynkowar folią spożywczą. Następnie ściśle ułożyć mięso, tak aby w środku nie znalazło się powietrze (najlepiej każdy kawałek miesa dobrze docisnąć ręką). Po nałożeniu mięsa zawinąć folię spożywczą, nałożyć metalowy talerzyk, przycisk i sprężynę. Docisnąć zawór. Szynkowar włożyć na 2 doby do lodówki, po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki.
Samo wyjęcie szynki z mojego szynkowara zajęło mi dobrą chwilę, ale było warto ...bo taka wędlina jest naprawdę pyszna:)...będę eksperymentować z różnymi dodatkami:).
Częstujcie się proszę:)
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