Kuchnia

Z SZYNKOWARU

Swojska wędlina z szynkowara

WĘDLINA Z SZYNKOWARA

Składniki:

900 g mięsa (szynki, łopatki) (ja użyłam karkówki)
25 g soli peklowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka cukru pudru
0,1 litra wody
ew. można dodać 2-3 ząbki czosnku
Mięso umyć, osuszyć, usunąć wierzchnie błony (ja nie usuwałam tłuszczyku z karkówki, bo chciałam uzyskać soczystą wędlinę). Mięso pokroić na mniejsze kawałki, po czym każdy z nich rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso przełożyć do miski, dodać sól peklową, wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na 3-4 godziny do lodówki.

Po tym czasie do mięsa dodać wodę wymieszaną z cukrem pudrem, majeranek i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wg instrukcji teraz należy mieso ułożyć w szynkowarze, ja jednak z obawy przed metalicznym posmakiem wędliny wyłożyłam szynkowar folią spożywczą. Następnie ściśle ułożyć mięso, tak aby w środku nie znalazło się powietrze (najlepiej każdy kawałek miesa dobrze docisnąć ręką). Po nałożeniu mięsa zawinąć folię spożywczą, nałożyć metalowy talerzyk, przycisk i sprężynę. Docisnąć zawór. Szynkowar włożyć na 2 doby do lodówki, po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki.

Samo wyjęcie szynki z mojego szynkowara zajęło mi dobrą chwilę, ale było warto ...bo taka wędlina jest naprawdę pyszna:)...będę eksperymentować z różnymi dodatkami:).



Częstujcie się proszę:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation