Kuchnia

zupy

Gulasz z żołądków drobiowych
(przepis własny)

Składniki:
500g żołądków z indyka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
2 łyżki masła Ghee
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
mąka do zagęszczenia

Żołądki dokładnie oczyścić z ewentualnych błon i chrząstek. Wypłukać pod bieżącą wodą zeskrobując jednocześnie nożem śluz z wewnętrznej strony żołądków. Pokroić w paseczki.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i obsmażyć na nim mięso. Obrać czosnek i cebulę. Pokroić w drobna kostkę i wrzucić do rondla. Chwilę razem przesmażyć, aż cebula się zeszkli. Podlać wodą, tak aby przykrywała mięso. Dodać papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać pół łyżeczki soli i dusić pod przykryciem, aż żołądki będą mięciutkie. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Doprawić solą i pieprzem. Rozmieszać w filiżance 2 łyżeczki mąki z odrobiną soli i wodą. Wlać do gulaszu, dokładnie wymieszać i zagotować.
Gulasz doskonale smakuje z makaronem, kopytkami i wszelkiego rodzaju kaszami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation