Kuchnia

zupy

Grochówka

300g grochu łuskanego w połówkach
1,5l wody
3 łyżeczki soli
200g kości wędzonej (np. żeberek)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
4 czubate łyżki majeranku
1 duża marchewka
2 średniej wielkości ziemniaki
ew. 1 kiełbasa podwawelska
Groch dokładnie przepłukać i włożyć do garnka, zalać 1,5l wody i dodać sól, kość i przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do garnka, ząbki czosnku również obrać i całe wlożyć do garnka. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, zalać w misce zimną wodą, odstawić.

Zawartość garnka zagotować i gotować 30 minut. Po tym czasie wyjąć na chwilę wędzone kości, a zawartość garnka zmiksować tak, by powstał krem, ale jednocześnie, by zostały całe połówki grochu, włożyć kości z powrotem.

Ziemniaki odcedzić z wody. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z ziemniakami i całość dodać do zupy, gotować na małym ogniu 20 minut, mieszając co jakiś czas, by zupa się nie przypaliła.

Na sam koniec doprawić do smaku, jeśli jest taka konieczność (polecam dosolić zupę przed samym podaniem) i dodać majeranek i pokrojoną w kawałki kiełbasę, wymieszać i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation