Kuchnia

Ciasta

Mazurek czekoladowo-kokosowy
Spód
Składniki:

220g mąki pszennej
150g masła
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
1 całe jajko

Wszystkie składniki powinny być zimne.
Ciasto najłatwiej wyrobić jest w malakserze. Wrzucić wszystkie składniki do niego, miksować pulasacyjnie do momentu, aż ciasto zbije się w jedną całość. Zawinąć je w folię, schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, brzegi zawinąć tworząc rant.
Nakłuć widelcem, piec w 180ºC przez 15-20 minut do wyraźnego zrumienienia się.
Nadzienie
Składniki:

100g czekolady
200g masy kajmakowej
3-4 łyżki uprażonego kokosy
skórka pomarańczowa

W kąpieli wodnej rozpuścić kajmak i czekoladę, wylać masę na upieczony spód, rozłożyć pozostałe składniki.
Mazurek odstawić najlepiej na całą noc(choć po jednym dniu, kroi się najlepiej) w temperaturze pokojowej.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation