Design

Design

raspberries and cream
Brownies migdałowe na białkach

200 g czekolady ciemnej
125 g masła
4 białka
225 g drobnego cukru
szczypta soli
50 g mielonych migdałów
75 g mąki
2 łyżki kakao
4 łyżki amaretto
1 łyżeczka esencji z migdałów



Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku na małym gazie (jak tylko czekolada zacznie się rozpuszczać, wyłączam gaz i dalej tylko mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia. Można też rozpuścić czekoladę w naczyniu umieszczonym nad garnkiem z parującą wodą). Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 22 cm.
Białka ucieramy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, migdały, mąkę, kakao, likier i esencję, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy ok 25 minut. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation