Design

Design

Flaczki z żołądków drobiowych

Przepis na flaczki z żołądków drobiowych

Składniki:

0,5 kg żołądków drobiowych,
2 udka z kurczaka,
1 duża marchewka lub dwie mniejsze,
1 pietruszka,
3 cebule,
4 ząbki czosnku,
około 3 cm kawałek świeżego imbiru,
olej,
2 łyżki majeranku, kopiasta łyżka papryki w proszku, papryka ostra według smaku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić flaczki z żołądków drobiowych?

Żołądki umyj, pokrój w paseczki jak tradycyjne flaczki, przełóż do garnka razem z udkami z kurczaka, zalej około 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól oraz pieprz, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj pod przykryciem przez godzinę.
Udka wyjmij, żołądki gotuj nadal przez około 40 minut lub dłużej – aż zmiękną.
Cebulę drobno posiekaj, zrumień na oleju, wsyp mąkę i paprykę w proszku, wymieszaj, aby zrobić zasmażkę, dodaj do zupy.
Mięso z udek oddziel od kości i chrząstek, pokrój w paseczki, marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, dodaj do zupy.
Czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj, oprósz solą i rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub noża, również dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation