Kuchnia

NA JĘZYKI

Sałatka lwowska wg Magdy Gessler "Kuchenne rewolucje" - ofeminin
Składniki:

8 filetów śledziowych w oleju
8 buraków
4 ziemniaki
1 seler
8 ogórków kiszonych
4 jabłka
4 marchewski
1 cebula
1 mały słoik marynowanych grzybków
1 mały słoik kaparów
szczypior
sok z cytryny
Na sos musztardowo-śmietanowy:
2 szklanki kwasnej śmietany
pół słoiczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
sól, pieprz, cukier

Sałatka lwowska - sposób przygotowania:
Ziemniaki, buraki, marchew i selera ugotować bez obierania. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Grzyby odsączyć i również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszać. Na końcu dodać te ostatnie. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić, żeby smaki "przegryzły się". Następnie śmietanę wymiesza z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać szczypiorem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation