Kuchnia

Tort

Torcik czekoladowo-wiśniowy

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka
100 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady


Warstwa wiśniowa:

1 słoik litrowy wiśni w kompocie
2 opakowania kisielu wiśniowego
cukier do smaku


Warstwa śmietanowa:

500-600 ml śmietany 30%
1-2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
drobno starta gorzka czekolada


Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę odważyć, odjąć 1 łyżkę, a w zamian dodać łyżkę kakao. Dodać proszek do pieczenia i całość przesiać. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do mąki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ciągle miksując dodać żółtka, a następnie mąkę z dodatkami. Całość wymieszać łyżką. Blaszkę 20 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 20-30 minut. Gdy biszkopt ostygnie, wyjąć z blaszki, zdjąć papier. Skroić delikatnie wierzch, żeby był bardziej równy.

Warstwa wiśniowa: Odcedzić na sicie wiśnie z kompotu, usunąć pestki. Kompot odmierzyć i dopełnić wodą lub sokiem wiśniowym do 750 ml. Odlać 1/2 szkl., wsypać kisiele i rozmieszać. Resztę kompotu wlać do garnuszka, zagotować. Wlać przygotowaną mieszaninę i ugotować kisiel. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać. Biszkopt nasączyć, wyłożyć jeszcze ciepły kisiel, odstawić do przestygnięcia. Gdy będzie zimny wstawić na trochę do lodówki.

Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Można też dodać żelatynę, którą należy wcześniej rozpuścić w ok. 4 łyżkach gorącej wody i jak lekko przestygnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Bitą śmietanę wyłożyć na kisiel wiśniowy, wierzch posypać tartą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation