Kuchnia

Kasza jaglana...

Wegańskie placki jaglane z musem z pieczonej dyni i szpinakiem

Składniki na ok. 17 placków:
• 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej, gotowanej następnie w szklance wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 2 łyżeczek suszu warzywnego (opłukaną pod zimną wodą kaszę wrzucamy do wrzątku, dodajemy sól i susz i gotujemy 10 minut pod przykryciem, na małym ogniu, nie mieszając; studzimy)
• 2,5 szklanki musu z pieczonej dyni (piekę dynię w 200 stopniach w całości, aż będzie miękka)
• 1 mała cebula, pokrojona w kostkę i smażona na łyżce masła lub oleju
• 2 garście świeżego, umytego szpinaku
• 2 łyżki sosu sojowego Tamari
• przyprawy: kurkuma, ostra wędzona papryka (mniej więcej po pół łyżeczki każdej), sól swańska* (ok. 1 łyżeczka)
• 3 łyżki tapioki lub innej skrobi (arrowroot, ziemniaczanej czy kukurydzianej)
• pieprz do smaku
• olej do smażenia placków
Wszystkie składniki poza skrobią wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy lub rozdrabniamy mikserem typu żyrafa. Przyprawiamy aż uzyskamy pożądany smak. Dodajemy tapiokę. Mieszamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce placków, a gdy ciasto zbrązowieje, delikatnie przewracamy na drugą stronę. Postępujemy dokładnie tak, jak przy plackach ziemniaczanych, choć ja nie używałam tu aż takiej ilości oleju. Nie ma tu jajek, a tym samym ryzyka, że placki wyjdą surowe. Jeśli ciasto rozwala się przy przewracaniu (choć nie powinno), polecam smażyć na średnim ogniu i przewracać dopiero, jak spodnia warstwa będzie porządnie ścięta. Albo dolać trochę tłuszczu. Ja smażyłam po 5 placków na 2 łyżkach oleju.

* sól swańską kupiłam w Gruzji, ale można ją też dostać na wielu targach w Polsce. Jeśli jednak nie uda się jej zdobyć, polecam dodać w zamian pół łyżeczki zmielonej kolendry, pół kozieradki, szczyptę kuminu, odrobinę ostrej papryki i sól do smaku. Ale możecie tez eksperymentować z ulubionymi przez siebie przyprawami, byle przed dodaniem mąki.
http://zdrowozakrecona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation