Kuchnia

przekąski

Tort naleśnikowy z mięsem warzywami - SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
mąka - 1 szklanka
mleko - 200 ml
woda gaz. - 50 ml
jajko - 1 szt
olej - 2 łyżki
proszek - 1 łyżeczka
sól - szczypta
FARSZ:
mięso mielone - 300 g
cukinia - 1 szt
pomidor - 2 szt
szczypiorek - 1 pęczek
cebula - 1 szt
cebula czerwona -1 szt
ser żółty - 100 g
DODATKOWO:
oliwa - 50 ml
sól , pieprz


Tort naleśnikowy z mięsem warzywami - PRZYGOTOWANIE:
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NALEŚNIKI: Składniki dokładnie mieszamy i smażymy duże , cienkie naleśniki na odrobinie oleju. Odkładamy w ciepłe miejsce.
FARSZ: Mięso mielone ( u mnie zmielona łopatka ) podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju – ciągle mieszamy , uważając , by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię myjemy , obieramy ze skórki ( jeśli ma cienką , nie musimy tego robić 0 i kroimy w półplasterki. Cebule kroimy w piórka. Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebule , a po chwili cukinię. Delikatnie mieszając smażymy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory. Farsz doprawiamy do smaku solą i pierzem. CAŁOŚĆ: Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy. Na spód układamy naleśnik. Pokrywamy warstwą podsmażonego mięsa i warzywnym farszem. Posypujemy startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i ponawiamy układanie farszu aż do wyczerpania składników. Całość wkładamy do nagrzanego na 160 C piekarnika na ok. 15 minut. Zajadamy gorące!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation