Kuchnia

nalesniki

Naleśniki z mąki gryczanej z nadziem z fety, ricotty i szpinaku
Składniki (na 4 naleśniki):

ciasto:
500 ml zimnego mleka
1 jajko
mąka gryczana, około szklanki (tyle, by uzyskać konsystencję dość gęstej śmietany)
szczypta soli

farsz:
200 g sera typu feta
200 g ricotty
150 g świeżego, umytego szpinaku
kilka suszonych pomidorów z olejowej zalewy
1 duży ząbek czosnku
łyżeczka oleju
pieprz, mielona chili
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Naleśniki: do miski wlewamy schłodzone mleko, wbijamy jajko, solimy i stopniowo, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy ciasto na 10 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy konsystencja jest dobra – ma przypominać dość gęstą śmietanę. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie – dodajemy mąkę, zbyt gęste – rozrzedzamy mlekiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu (np. oleju rozsmarowanego papierowym ręcznikiem – patelnię smarujemy każdorazowo przed smażeniem).
Farsz: na oleju szklimy posiekany i rozgnieciony z solą czosnek. Dorzucamy posiekany szpinak i smażymy do momentu aż zwiędnie. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie mieszamy ze sobą ricottę i fetę (rozdrabniamy widelcem). Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ostudzony szpinak. Przyprawiamy pieprzem, mieloną chili i gałką (nie solimy, bo feta jest słona).
Farsz układamy na naleśnikach i dowolnie je zwijamy. Podgrzewamy na patelni lub w kuchence mikrofalowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation