Kuchnia

mięsne

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU

Przepis na tą karkówkę chodził już za mną od dłuższego czasu. Wiedziałam, że jest popularna i lubiana. Karkówka duszona z pieczarkami, papryką i cebulą w zalewie to dobry pomysł na smaczny obiad. W ten sam sposób można zrobić schab po cygańsku.

1 kg karkówki
40 dag. pieczarek
2 czerwone papryki (ja dałam 2 marchewki)
3 duże cebule
5 łyżek mąki

Zalewa:
1 szklanka wody
3 łyżki octu winnego
1/2 szklanki ketchupu pikantnego
1 koncentrat pomidorowy (200ml)
2 łyżki cukru lub łyżka miodu
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz

Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Karkówkę układamy na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy na ósemki i układamy na karkówce, następnie dodajemy pokrojone na pół pieczarki. Na koniec układamy cienkie plasterki czerwonej papryki. Przygotowujemy zalewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalewamy nią mięso i warzywa. Naczynie zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (190C) na około 1,5-2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation