Kuchnia

mięsne

niebo na talerzu: Polędwiczki z grzybami, pyszne i łatwe

składniki (na dwie głodne osoby) :

- polędwiczka wieprzowa
- garść świeżych grzybów
- 2 małe cebule dymki lub zwykła większa
- 200 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia (najlepiej klarowane)

Grzyby i cebulę pokroić niezbyt drobno i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula lekko zmięknie, dodać rozgnieciony czosnek i zaraz przełożyć wszystko na talerzyk. Na tę samą patelnię położyć nieco masła, mocno rozgrzać, wrzucić pokrojone i rozbite lekko pięścią lub tłuczkiem (bardzo delikatnie) polędwiczki. Obsmażyć po minucie z każdej strony. Dodać odłożone wcześniej grzyby z cebulą i czosnkiem, wszystko zalać śmietanką. Odparować chwilę, by sos zgęstniał, doprawić solą i pierzem do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation