Kuchnia

Jaja

Jajka po afrykańsku

SKŁADNIKI:
na 1 porcję

1jajko
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 strąka zielonej papryki
1 mała papryczka chilli
4 pomidorki koktajlowe czerwone
4 pomidorki koktajlowe żółte
kumin
sól
pieprz
posiekana dymka
świeża kolendra
1 łyżeczka masła


A jak to zrobić:

Na mini patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę i smażyć, aż się zeszkli.
Dodać pokrojone w kostkę papryki i posiekany drobno czosnek, smażyć, aż warzywa zmiękną.
Wrzucić pokrojone na ćwiartki pomidorki, doprawić kuminem, solą i pieprzem, dusić około 2-3 minuty.
Warzywa rozgarnąć na boki, w środek wbić jajko.
Patelnię przykryć i smażyć, aż jajko się zetnie.
Wierzch posypać dymką i kolendrą.
Gotowe danie podawać na patelni, lub przełożyć na talerz.
Ja wolę pierwszą wersję, gdyż ładniej się prezentuje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation