Kuchnia

Mięsko

wieprzowina z czosnkiem
i warzywami sezonowymi, czyli cukinią i bakłażanami oraz sosem.

Składniki:

8 ząbków czosnku
8 łyżek oliwy
1/2kg wieprzowiny, użyliśmy polędwicy
3 łyżki sosu sojowego
1 bakłażan
1 cukinia
2 łyżki ziół prowansalskich
sól, pieprz
garść lekko uprażonego sezamu (opcjonalnie)
posiekana dymka do posypania (opcjonalnie)

sos:

250ml jogurtu greckiego
1 cukinia starta na tarce do warzyw
1 pęczek dymki

Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażcie w rondlu na oliwie. Dodajcie pokrojoną w paski wieprzowinę, wlejcie sos sojowy, smażcie 10min, aż mięso zbrązowieje. Dorzućcie pokrojonego w kostkę bakłażana, a po chwili pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawcie ziołami, pieprzem i solą, duście 15-20min. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolejcie 1/2 szklanki wody.
Zróbcie sos, połączcie ze sobą wszystkie składniki, doprawcie solą i pieprzem.
Mięso podawajcie z sosem, możecie też posypać je dymką i sezamem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation