Kuchnia

Mięsko

Kotlety ryżowe z kurczakiem

SKŁADNIKI:

* ryż basmati – 200 g
* filet z kurczaka – 150 g
* cebula – 1 szt
* jajko ( M ) – 2 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki
* bułka tarta – 100 g
* sól
* pieprz
* papryka ostra
* sos sojowy – 2 łyżki
* olej do smażenia – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , paryką i sosem sojowym.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.

Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu.

Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.

Zamarynowane mięso podsmażamy lekko na mocno rozgrzanym oleju ( uważając by się nie przypiekło , ma być tylko „ścięte” )

Wyciągamy , mieszamy z ugotowanym ryżem , dodajemy drobno posiekaną cebulę.

Dodajemy 2 mniejsze jajka , mąkę i przyprawy.

Wyrabiamy masę ( jeśli nie będzie się chciała kleić dodajemy jeszcze odrobinę mąki).

Formujemy kotlety , a następnie panierujemy w bułce tartej.

Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy gorące!

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation