Kuchnia

Ciasta

"Euforia"-ciasto serowo-jablkowo-bananowe -

"Euforia"-ciasto serowo-jablkowo-bananowe
Ciasto
.3 szklanki maki
.3/4 kostki masla
.3/4 szklanki cukru
.3 zoltka
.2 lyzeczki proszku do pieczenia

Masa serowa
.500 gr sera ricotta
.50 gr masla sklarowanego ( zimnego! )
.3 jajka
.3 lyzki maki ziemniaczanej
.2 lyzki soku z cytryny
.skorka starta z polowy cytryny
.1/2 szklanki cukru

Masa jablkowo-bananowa
.3 jablka (duze )
.3 banany
.1 galaretka cytrynowa
.1/2 szklanki cukru
.sok z polowy cytryny
.2 lyzki wody

Pianka
.3 pozostale bialka z ciasta
.100 gr cukru pudru

Wykonanie
Ciasto przygowujemy z podanych skladnikow na sposob jak sie robi kruszonke.
Blaszke o wymiarach 25/35 cm wykladamy papierem do pieczenia,smarujemy go nieco olejem i wykladamy 3/4 ilosci ciasta sypanego ( pozostale przekladamy do miseczki i przechowujemy w lodowce ).
Do miski wbijamy cale jajka ,dodajemy cukier i ubijamy ,potem powoli dodajemy ser,sok z cytryny,skorke ,make ziemniaczana i na koniec zimne sklarowane maslo-mieszamy dokladnie.
Mase serowa wylewamy na ciasto sypane i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min.
W tym czasie przygotowujemy mase z jablek i bananow.
Jablka obieramy ze skorki,wydrazamy srodek i kroimy na male czasteczki,potem przekladamy do rondelka,dodajemy pokrojone na czasteczki banany,i zalewamy wszystko sokiem z cytryny ( sok nie pozwala zmienic kolor owocom ).
Do owocow dodajemy cukier ,wode podgrzewamy wszystko ciagle mieszajac,kiedy owoce zmiekna dodajemy galaretke -mieszamy intensywnie i gotowe.
Pianke ubijamy z bialek i szczypty soli,na sztywno,potem powoli dodajemy cukier puder,az masa stanie sie lsniaca.
Kiedy masa serowa lekko sie zrumieni wyciagamy blaszke,wykladamy mase owocowa,na to nakladamy piane i na koniec posypujemy calosc pozostalym ciastem sypanym.
Blaszke przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie wkladamy ja piekarnika na 15 min.
Piekarnik wylaczamy ,papier zdejmujemy i przy lekko uchylonych drzwiczkach studzimy nasza "euforie ".
To ciasto jest im starsze-tym lepsze-jak dobre wino,czyli mozemy przygotowac je smialo kilka dni przed podaniem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation