Kuchnia

Przepisy

TĘCZOWE CIASTO

Składniki
CIASTO:
225 g masła,
220 g cukru,
5 białek,
2 łyżeczki aromatu waniliowego,
375 g mąki pszennej,
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
350 g mleka
KREM:
1000 g śmietany 36%,
250 g serka mascarpone,
cukier puder do smaku,
aromat cytrynowy 10ml
barwniki spożywcze - fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
pomarańczowy, czerwony

Sposób przygotowania
1. Tęczowe ciasto
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy.
2. Tęczowe ciasto
Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując.
3. Tęczowe ciasto
Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 6 równych części. Moja jedna część ważyła około 220 g. Do każdej z części dodajemy odrobinę barwnika, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie.
4. Tęczowe ciasto
Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć mniejszej, ale nie polecam brać większej, bo ciasta wyjdą zbyt cienkie. W ten sposób pieczemy każde z 6 ciast i je studzimy.
5. Tęczowe ciasto
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.
6. Tęczowe ciasto
Na dnie tortownicy układamy ciasto fioletowe. Smarujemy je porcją kremu. Następnie układamy ciasto niebieskie i znowu porcja kremu. Należy smarować grubszą warstwę kremu niż ciasta, bo ciasto wsiąknie część kremu.
7. Tęczowe ciasto
W taki sam sposób układamy pozostałe warstwy wg kolorów tęczy.
8. Tęczowe ciasto
Z pozostałego kremu dekorujemy brzegi ciasta i jego wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation