Kuchnia

wypieki

Wegańskie kotleciki z zielonego groszku i kaszy jaglanej. W sam raz na piknik… w Kazimierzu | Ekoquchnia

Składniki:

2 szklanki ugotowanego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka startej na grubszych oczkach marchewki

2 garści szpinaku

1 pęczek natki pietruszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ szklanki podprażonych na suchej patelni ziarenek słonecznika

½ szklanki podprażonego sezamu

2 łyżki maki z ciecierzycy lub skrobi kukurydzianej

2-3 łyżki oleju

2 łyżki soku z cytryny

Sól, pieprz

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki imbiru



Ugotowany groszek wrzucić do malaksera z 2 ząbkami czosnku i 2 łyżkami cytryny i zmiksować ( ale nie na bardzo jednolita masę) posolić do smaku. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać szpinak i kurkumę i dusić jeszcze przez chwilę na niewielkim ogniu. Zmiksowany groszek, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekana natkę pietruszki, szpinak z cebulką a także pestki słonecznika, sezam i marchewkę oraz mąkę i olej umieścić w większej misce i wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Dodać przyprawy, jeszcze raz wymieszać i formować kulki wielkości mandarynki. Rozpłaszczone kulki można obtaczać w zmielonych płatkach owsianych i smażyć na patelni lub upiec w piekarniku ( po 20 min. z każdej strony przy 200 st C). Podawać z kaszą lub w bułce jako burgery z ulubioną surówką. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation