Kuchnia

Tarty

Tarta morelowa

Potrzebujesz

Kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła w temperaturze pokojowej
90 g cukru
1 laska wanilii
2 jaja


Krem budyniowy
1/2 l mleka
6 żółtek
90 g cukru
20 g mąki kukurydzianej (Maizena)
15 g mąki pszennej
1 laska wanilii


Wykończenie
2 słoiki konfitury z moreli, niskosłodzonej
400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 tabliczka białej czekolady, chłodnej


Przygotowanie

W dużej misce wymieszać miękkie masło z cukrem. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyciągnąć nasionka, dodać do masła. Dodać jedno jajko i jedno żółtko. Przesiać połowę mąki do miski i zacząć wyrabiać ciasto. Dodać resztę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Włożyć na 1/2 h do lodówki.


W między czasie zrobić krem, w rondelku zagrzać mleko. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyciągnąć nasionka, dodać do mleka. Wyłączyć palnik kiedy mleko się zagrzeje. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąki pszennej i kukurydzianej. Wymieszać, dodać chochelkę ciepłego mleka, ponownie wymieszać. Następnie przelać całość do rondelka z mlekiem i zagęścić budyń na małym ogniu. Cały czas mieszając. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki, budyń powinien mieć odpowiednią gęstość.


Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki.
Okrągłą formę nasmarować tłuszczem i napruszyć mąką. Ciasto rozwałkować oraz przełożyć do formy. Nakłuć widelcem, wlać krem budyniowy i całość włożyć do piekarnika. Piec przez 20-25 minut. Uważając aby budyń się nie spalił, ewentualnie zmiejszyć temperaturę.


Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące ciasto wysmarować konfiturą z moreli. Ostudzić.


Ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywny, biały puch. Chłodną czekoladę zetrzeć na duże wiórki. Ostudzoną tartę udekorować bitą śmietaną. Wierzch obficie osypać wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation