Kuchnia

Tarty

Truskawkowo-rabarbarowa tarta.;-)

1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 szklanki migdałowej mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki zimnego masła, pokrojonego w kawałki
1-2 łyżki zimnej wody
5 łodyg rabarbaru, w plasterkach
2 łyżki cukru
1 kufel truskawek

W dużej misce dodaj mąkę, migdałową mąkę, cukier, sól i masło. Palcami dokładnie wygnieć masło z mąką, aż powstanie krucha mieszanina. Dolewaj wodę podczas gniecenia ciasta. Masę przenieś do natłuszczonej formy (4x14) i wstaw do lodówki na godzinę.
Przekłuj ciasto widelcem i piecz w 200 stopniach przez 20min lub aż ciasto będzie złote.
Upieczone ciasto ostudź na kratce.
W rondlu podgrzej rabarbar i cukier, aż zaczną się gotować, a rabarbar będzie miękł. Wymieszaj z truskawkami. Polej ciasto musem i podawaj na ciepło.;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation