Kuchnia

Głodny?

Makaron po chłopsku

- 300g makaronu penne
- 200-300g dobrej jakości kiełbasy
- 2 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- papryka (u mnie pół czerwonej, pół zielonej)
- 1 pomidor świeży lub 1/2 puszki
- 100ml śmietanki 30%
- ser żółty lub parmezan
- oliwa
- sól
- pieprz
- oregano
- szczypiorek/bazylia do posypania

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy razem przez około 5 minut. Dorzucamy pokrojoną w równe paski paprykę i w kostkę pomidora. Przeciskamy czosnek przez praskę i smażymy na wolnym ogniu ok 7 - 10 minut. Wrzucamy odcedzony makaron. Dolewamy śmietankę i dodajemy dowolną ilość startego sera (można pomieszać ser żółty z parmezanem) Doprawiamy solą, pieprzem i solidną szczyptą oregano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation