Kuchnia

słodko

Murzynek ze śliwkami

Składniki:
- 3 jajka
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżeczek kakao
Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z cukrem, mlekiem i kakao. Mieszamy wszystko, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 1-2 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, powidła, cynamon. Mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy żółtka. Ubite jajka mieszamy z masą. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok godziny.
Składniki na polewę:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
Przygotowanie: W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać wodę i kakao. Całość wymieszać na jednolitą masę i chwilkę pogotować na małym ogniu (aż masa będzie miała konsystencję polewy;) Polewę wylać na przestudzone ciasto.Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation