Kuchnia

Sycące kremy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z KREWETKAMI
(2 porcje)
300g jogurtu greckiego light,
200ml bulionu warzywnego lub rybnego,
100ml soku pomidorowego,
1 długi ogórek,
100g mrożonych gotowanych krewetek,
1 łyżka posiekanej mięty,
sól i pieprz,
plastry ogórka i mięta do dekoracji,
kostki lodu

Krewetki rozmrozić, przelać wrzątkiem na sitku i odstawić.
Ogórek obrać, pokroić w kostkę i zmiksować blenderem razem z bulionem. Dodać jogurt oraz sok pomidorowy, ponownie zmiksować lub wymieszać trzepaczką. Dodać drobno posiekaną miętę, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem dodać kilka kostek lodu i udekorować świeżą miętą oraz plastrami ogórka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation