Kuchnia

Sycące kremy

Zupa krem z kalafiora

Składniki

1 duży kalafior
1 pietruszka razem z natką
1/2 szklanki śmietanki
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2 cebule
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki
cukier
2 marchewki
1 łyżeczka masła

Przepis

ETAP 1
Cebule, marchewki i korzeń pietruszki pokroić i zalać ok. 1,5 litra wrzącej wody; ugotować.
ETAP 2
Osobno, w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie ugotować podzielonego na różyczki kalafiora.
ETAP 3
Pozostałą część wrzucić do ugotowanych warzyw i wszystko razem zmiksować lub przetrzeć przez sito.
ETAP 4
Dodać masło i zagotować.
ETAP 5
Wlać mleko połączone z mąką i ciągle mieszając zagotować.
ETAP 6
Odstawić z ognia.
ETAP 7
Dodać różyczki kalafiora, śmietankę, wino i Kurkumę.
ETAP 8
Wymieszać i ewentualnie dosolić do smaku.
ETAP 9
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, oraz posiekaną natką pietruszki.
- See more at: http://www.kamis.pl/Przepisy/Zupy/Zupa-krem-z-kalafiora.aspx#sthash.f9SCj5LR.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation