Kuchnia

Przetwory

Ogórki kanapkowe



Składniki na ok. 12 półlitrowych słoików:



* 3-3,5 kg ogórków



Zalewa (składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml):



* 5 szklanek wody

* 2,5 szklanki octu spirytusowego

* 3,5 szklanki cukru

* 2 płaskie łyżki gorczycy

* 2 płaskie łyżki pieprzu ziarnistego

* 1,5 płaskiej łyżki kurkumy

* 2 łyżki soli

* 20 ziaren ziela angielskiego

* 3 liście laurowe



Ogórki kroimy w poprzek na szatkownicy w jednakowej grubości plastry i układamy je ciasno w słoikach.

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru. Następnie wstawiamy ją na palnik i gotujemy przez 5 minut od chwili aż zalewa zacznie wrzeć.

Gorącą zalewę przecedzamy przez gęste sito, wlewamy do słoików, mocno zakręcamy, a następnie pasteryzujemy w garnku z wodą (przez 7 minut od chwili zagotowania się wody).

Ogórki odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation