Kuchnia

FOOD

rolada z włoskiej kapusty

Składniki
10 dużych liści włoskiej kapusty
60 dag mięsa mielonego z indyka
pół torebki ugotowanego na wpół twardo ryżu
1 czerwona papryka
1 cebula
2 jajka
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka posiekanego koperku
4 łyżki bułki tartej
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
sos pomidorowy
sól, pieprz


Sposób przygotowania
1. liście kapusty zblanszuj - krok 1
Liście kapusty umyć i włożyć do gorącego bulionu warzywnego. Blanszować 1-2 minuty, osączyć na sicie, wywar pozostawić. Liście osuszyć i wyciąć zgrubienia.
2. składniki na farsz - krok 2
Cebulę obrać, posiekać, paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w niewielką kostkę. Do miski przełożyć mięso, ryż, cebulę, paprykę, koperek i bułkę tartą. Wbić jajka, przyprawić do smaku słodką i ostrą mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Wymieszać na gładką masę.
3. zwiń w roladę - krok 3
Osiem liści kapusty rozłożyć na prostokąt, nałożyć farsz mięsny. Zwinąć od dłuższego boku w roladę, w razie konieczności związać nićmi kuchennymi.
4. roladę zwiąż - krok 4
Tak przygotowaną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem, w którym blanszowały się liście. Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i przykryć pozostałymi liści, by zapobiec przypieczeniu.
5. rolada przed pieczeniem - krok 5
Roladę piec pod przykryciem ok.40 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia zalać sosem pomidorowym, odkryć. Wyjąć, zdjąć nici, pokroić na plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation