Kuchnia

kuchnia- dania

Fasolka z ziemniakami i zielonym pesto
Składniki, 4 porcje:

• 4 łyżki zielonego pesto (gotowego lub własnego0
• 300 g zielonej fasolki
• oliwa z oliwek extra virgin

Pieczone ziemniaki (można zastąpić gotowanymi w wodzie):

• 300 g młodych ziemniaków (około 2 - 3 nieduże ziemniaki na osobę)
• 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
• 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
• 2 łyżki masła, roztopionego
• sól i świeżo zmielony pieprz




Przygotowanie:
Przygotować zielone pesto zgodnie z przepisem. Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczone ziemniaki: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyczyścić szczoteczką, dokładnie opłukać, małe ziemniaki przekroić na połówki, większe pokroić na 3 - 4 części. Oprószyć solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i tymiankiem, wysmarować roztopionym masłem. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut, następnie nastawić grill w piekarniku (lub zwiększyć temperaturę do 240 stopni) i piec jeszcze przez około 10 minut, aż ziemniaki ładnie się zrumienią.
Do dużej salaterki włożyć kawałki ziemniaków, dodać fasolkę i wymieszać z zielonym pesto. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek extra virgin, gdyby sałatka wydawała nam się za bardzo sucha. Podawać np. do grillowanego kurczaka lub ryby
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation