Kuchnia

Food

Lazania ze szpinakiem i mięsem drobiowym

Składniki:

9 płatów makaronu lasagne
300 g liści szpinaku
125 g mozzarelli
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
3 pomidory
1 cebula
1 łyżka mąki
100 ml mleka
200 g śmietany 12% do zup
50 g śmietanki kremówki
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki tartego parmezanu
sól i pieprz



Szpinak umyć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut. Odsączyć, ostudzić. Następnie odcisnąć i pokroić. Wymieszać z pokrojoną w niedużą kostkę mozzarellą.

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek i smażyć, uważając, żeby czosnek się nie zrumienił, bo zgorzknieje. Doprawić solą i pieprzem.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w dość grube plastry.

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oleju, oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać zimne mleko, wymieszać i chwilę gotować. Dodać wymieszane śmietany, wymieszać. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach 16 x 24 cm.
Na dnie rozsmarować niewielką ilość sosu. Ułożyć trzy płaty makaronu i polać sosem. Następnie nałożyć połowę szpinaku z mozzarellą, kurczaka i pomidorów. Posmarować niewielką ilością sosu, ułożyć 3 płaty makaronu i polać sosem. Nałożyć resztę składników, ułożyć makaron, polać resztą sosu i posypać parmezanem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (z termoobiegiem 160 st.C) i piec przez około 40 minut.

Kroić i podawać nieco ostudzoną, nie od razu po wyjęciu z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation