Kuchnia

ciastka

Babeczki makowo-marcepanowe - myTaste.pl

Składniki na ciasto:

200 g masy marcepanowej
25 g czekolady mlecznej
130 g zmielonych migdałów
100 g zmielonego maku
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
70 g masła lub margaryny
50 g cukru
1 jajko
120 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem serowo-czekoladowy:

120 g cukru
100 g białej czekolady
160 g masła
400 g serka kremowego Philadelphia


Czekoladę mleczną podzielić na 12 części. Z połowy marcepanu uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę (fot.1).
100 g marcepanu pokroić na małe kawałeczki i przełożyć do miski. Dodać jajko, cukier i szczyptę soli. Masę ubić mikserem albo blenderem ręcznym - tak aby w rezultacie otrzymać gładką masę bez żadnych grudek. Dalej miksując dodać miękkie masło.
Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.
Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia).
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Kolejno wyciągać na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować krem serowo-czekoladowy. Ponieważ lubię babeczki z dużą ilością kremu, to podwoiłam ilość składników. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodać partiami cukier i serek. Krótko zmiksować. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Całość wstawić do lodówki, aby krem stężał. Gotowym kremem udekorować wierzch babeczek (fot.4).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation