Kuchnia

Kuchnia

Galette de rois.

Ciasto Trzech Króli z nadzieniem migdałowym

Składniki na dużą tartę 23 cm lub 4 mniejsze.

Gotowe ciasto francuskie lub szybkie ciasto francuskie z przepisu

Ciasto wałkujemy tak by można było z niego wyciąć 2 kręgi o średnicy 23-24 cm, lub 8 mniejszych ok. 12 cm. Wycięte blaty ciasta smarujemy nadzieniem zostawiając 2 cm marginesu. Margines smarujemy rozbełtanym jajkiem i nakładamy drugi blat, dociskamy krawędzie żeby ciasto dobrze się skleiło. Nożem zdobimy krawędź jednocześnie dociskając ciasto.

Nakłuwamy tartę na środku, smarujemy całość jajkiem i nożem nacinamy wierzch robiąc ozdobny wzorek. Galette wkładamy do lodówki na 1 h (można na dłużej), w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Przed pieczeniem ciasto ponownie smarujemy jajkiem. Pieczemy przez ok. 35 minut, aż zrobi się złoto brązowe.

Przygotowanie ciasta:

250 g mąki

250 masła

125 ml wody

szczypta soli

Jeśli planujecie sami przygotować ciasto obejrzyjcie ten filmik.

Masło siekamy na masło kawałeczki i mieszamy z mąką i solą, rozdrabniamy masło palcami, aż powstaną okruchy obtoczone w mące.

Wlewamy wodę w 2-3 turach, po każdym dodaniu lekko mieszając i zagniatamy, aż utworzy kulę. Staramy się robić to szybko, ciasto nie ma być jednolite - powinny się dalej w nim znajdować kawałki masła.

Wałkujemy ciasto w prostokąt i składamy, powtarzamy proces dwukrotnie (zobaczcie na filmiku). Odkładamy ciasto do lodówki na ok 30 minut i ponownie 2 razy wałkujemy i składamy. Po tym czasie ciasto jest gotowe do użycia.

Nadzienie migdałowe

75 g miękkiego masła

75 g cukru pudru

75 g mielonych migdałów

skórka z połowy pomarańczy

1 jajko

1 żółtko

1 łyżka soku z pomarańczy

1 łyżka rumu

Nadzienie przygotowujemy minimum 1 h przed pieczeniem.

Masło powinno być naprawdę miękkie, ale nie roztopione. W misce ucieramy trzepaczką lub szpatułką (nie trzeba miksować) masło i cukier puder, a kiedy oba składniki dobrze się połączą dodajemy resztę i mieszamy do uzyskania gładkiej pasty. Krem wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Nadzienie na początku może być trochę płynne, ale zgęstnieje w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation