Kuchnia

Kuchnia

Mazurek wiśniowy 'last minute'
z kremowym mascarpone, frużeliną wiśniową i bezami

Składniki na kruche ciasto:

175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
50 g cukru pudru
100 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać żółtko, cukier, śmietanę. Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do wymiarów formy, przenieść do niej, dokłanie wylepić palcami, wyrównać. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Kremowa masa wiśniowa:

125 g serka mascarpone
niepełna połowa szklanki frużeliny wiśniowej (bez owoców, te będą dekoracją na mazurku)
1 łyżka cukru pudru, przesianego
Wszystkie składniki zmiksować w misie miksera na gładką, bezgrudkową masę.

Ponadto:

wiśnie z frużeliny do dekoracji
8 małych bezików, pokruszonych
Wykonanie

Kruchy spod ułożyć na paterze. Posmarować równo wiśniowym kremem. Ozdobić wiśniami z frużeliny i pokruszonymi bezami.

Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation