Design

Design

Sos tatarski przepis na domowy sos na bazie majonezu z dodatkami.

SOS TATARSKI

Sos tatarski można kupić w każdym supermarkecie – czy warto? Ja bardzo lubię sos tatarski – ale lubię też w 100 procentach wiedzieć co jem, dlatego przedstawiam prosty przepis na domowy sos , który możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego jakie dodatki najbardziej lubicie. Ten sos doskonale komponuje się z domowymi wędlinami, schabem czy pasztetem, pasuje do ryby i jajek. Propozycja idealna np. na wielkanoc lub mięsną imprezę. Do sosu tatarskiego warto dodać odrobinę cebuli, która zaostrzy smak. Nie zapomnijcie o musztardzie – nada pięknego koloru i przełamie smak majonezu. Polecam też odrobinę natki pietruszki – dzięki niej potrawa zyska żywy, zachęcający do jedzenia kolor.

SOS TATARSKI SKŁADNIKI:
4 JAJKA
6 OGÓRKÓW KONSERWOWYCH – NAJLEPIEJ MAŁYCH – BĘDĄ BARDZIEJ CHRUPIĄCE
SŁOIK 250ML GRZYBÓW MARYNOWANYCH
MAJONEZ 250 ML
MUSZTARDA (JA LUBIĘ MIODOWĄ) – 2 ŁYŻKI
SÓL
PIEPRZ
SOS TATARSKI PRZEPIS PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Ogórki i grzyby kroimy w bardzo drobną kostkę.

Mieszamy z majonezem, musztardą, szczyptą soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Polecam domowy sos – w idealnym świecie ogórki i grzybki też mamy własnoręcznie marynowane. Jeśli lubicie chrupiące dodatki możecie grubiej pokroić składniki – sos będzie wyglądał jak rodem z wiejskiej chaty.

Dziękuję za przepis i sos Kamili i Bartkowi – było pyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation