Kuchnia

słodkości

Ciasto Biały Lion



Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm)

biszkopt

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki tortowej
1 łyża mąki ziemniaczanej
50 g startej białej czekolady (użyłam czekolady z orzechami)

masa

2 żołtka
2 szklanki mleka
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
200 g miękkiego masła

ponadto

puszka masy kajmakowej
50 g ryżu preparowanego
3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych

Sposób wykonania:

Biszkopt: Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić.

Masa budyniowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany budyń przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.

Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować)

Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (1/2 szklanki+2 łyżki soku z cytryny+1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (nasączyć jeśli decydujecie się na nasączenie) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową.

Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation